Thursday, December 13, 2012

Cinta Remaja

assalamualaikum..


selepas bermain dgn hawa inshirah bayi comel milik sepupu kesayangan. bhaha. tetiba terfikir soal cinta. let's talk about love!

Cinta ketika remaja, adakah ia perlu, harus atau tidak? Terdapat pelbagai pendapat tentang hal ni tp bagi ak cinta sesama insan ketika remaja adalah BOLEH dijalinkan. bkn sbb ak bercinta, so ak membolehkan perkara haram. ak rasa cinta tk dilarang dlm agama asalkan masing2 tahu batasan n mengawal perasaan cinta tu.

Perasaan utk mencintai n dicintai memang tk dpt dielakkan olh semua insan terutamanya bagi remaja. tlg jgn nk menyangkal atau menafikan. kita manusia biasa. lumrah manusia ingin disayangi. tp cinta remaja nie seharus lh membawa kesan yg positif bg remaja kerana mereka mempunyai pendorong utk memberi galakan atau persaigan dlm bidang pelajaran selain drpd ibu bapa mereka yg sentiasa mendoakan kejayaan mereka.

Namun remaja harus mengamalkan sikap berhati-hati n tk melanggar batasan adat timur dan agama semasa bercinta. Mereka seharusnya tk mengikut perasaan remaja mereka dan sama2 belajar utk menjadi org dewasa yg lebih baik.

Kesilapan besar yg mnjadi kesalahan remaja tergelincir dr cinta yg benar adalah pasangan yg melafazkan cinta, tp sebenarnya mereka tk tahu mengapa n Kenapa mereka bercinta. Alam percintaan sememangnya indah, bg pasangan yg sdg asyik dilamun cinta, dunia nie ibarat mereka yg punya. itu adalah cinta nafsu semata2. elok lh dijauhkan dr sifat mcm tu. kelak diri merana kawan2ku syg.

Namun begitu still ramai yg tk tahu apa tu cinta n bagaimana nk menjadikan ikatan cinta yg dijalin akan terus membawa ke jinjing pelamin. Kefahaman tntng konsep cinta antara lelaki n wanita perlu diketahui serba sedikit agar hubungan cinta yg dijalin tk membawa kpd kekecewaan.

Bg wanita cinta adalah sejenis emosi. Kpd org lelaki cinta adalah suatu peristiwa, suatu kejadian, suatu fasa hidup n bukannya emosi. Setiap peristiwa mempunyai permulaan n penghujung. sbb tu bg org lelaki sekali mereka jatuh cinta dgn wanita, maka cinta itu akan terus kekal jika tiada halangan yg menimpa.


Oleh sebab itu, lelaki apabila dh melafazkan cintanya kpd wanita, tk kiralah melalui apa sekali pun, sama ada ikatan janji yg diucapkan sesama sendiri, ikatan tali pertunangan, mahupun melalui pernikahan, maka baginya selepas itu perkataan cinta tidak perlu disebut-sebut lagi.

Berlainan pula dengan wanita, mereka mahu sentiasa mendengar kata2 belaian kasih dibisikan di telinga mereka walaupun seribu kali dalam sehari. Inilah yg menjadi perbezaan ketara istilah “cinta” bagi lelaki dan wanita.

soal cinta ni terlalu umum n terlalu byk pendapat. sbb lain org, lain cara n ragamnya. papepn semua bergantung pd niat. jika benar cinta sesama lelaki n wanita itu kerana allah, maka bhagia lh mereka melalui jln lurus menuju ke syurga bersama. tp jika pincang niat bercinta itu, maka terpesong lh cinta mereka melalui landasan syaitan ke lembah hina n noda.


kesimpulannya, semoga Allah memelihara langkah kita menyusuri jln kehidupan yg pnh dgn rintangan n ujian yg perlu kita tempuh. semoga Allah sentiasa bersama kita n tk kn meninggalkan kita walau sesaat. dgr nasihat org tua krn setiap pesan dr org tua kita, ada maksud tersirat n ada benarnya krn mereka dulu makan garam. ingat!

terima kasih sudi baca
wassalam

Saturday, December 8, 2012

tahniah sayang

assalamualaikum


cik ziera yg manis n me
semalam 8/12/2012. cik ziera kol n ckp "weyh ak ada berita baik" papp! trus pggilan putus. bpe mnt lpas tu terpacul cik ziera dpn pntu rumah berlari2 trus peluk ak yg busuk masam. haha. happy bukan main lg kn. yela, lpas ni nk tgglkn ak jauh2.

nti dh duk mersing nun dipelusuk dunia tu, jgn lupa ak ea syg. pape pn tahniah. blajar elok2. memg bagus pn ak habis study, ko plak pg betapa. punah impian kita. hahaha. wallawey! take care n selamat jalan budak nsem. ilebiu much! much!

Friday, December 7, 2012

hey you si hipokrit.

assalamualaikum


sory utk entry biadap ini. smue nya ikhlas dari hati utk ENGKAU wahai talam jutaan muka. ak tahu selepas baca entru ni, kau akan menyalak mcm anjing lapar tulang, but its ok. tu bermakna, kau stalk blog ak. terima kasih. ohh, sgguh terasa keartisan diriku ini ^_^




well, bukan nk cakap byk lh kn. kira ckp sini habis sini *bhaha, bajet. kau sejujurnya mahluk paling plastik yg tk sngaja ak kenal dlm hidup ak. buat pngetahuan smue, bukan ak terhegeh2 nk berkawan dgn beliau, tp ntah myb dgn aura2 hot ak ni agaknya *sngaja panas line, beliau dgn muka tahiknya m'add dahku. ingtkn nk berkawan, rupanya ada niat lain. kebetulan 'mutual pghen' dgn dia ialah KEKASIH HATI ak!  

ak yg pndai lagi bijaksana m'app kengkonon bajet blh jd link ak nk skodeng si kekasih nun jauh di sana. ok, mula b'chat dgn si talam bajet cun tu. rasa mcm nk print skrin je ayat2 manis berbaur mintak penampo si talam tu. srius, memg bajet suci, baik, sok polos like tersuper shitt !

berbulan2 berlalu. sehingga lh ter 'khanthoi' rupanya si talam tu rupanya penagih DADAH. opss! haha. lawak bila muka si talam tgh mara kita tuduh dia penagih dadah. yelah mna tknya, dh ayat dia pn mcm org lalok. bermadah sakan stiap hari mintak penampo. hahaha. terasa ke?

sebenarnya si talam bkn penagih dadah, TAPI penagih s.i.m.p.a.t.i kekasih org! kesian. gersang agaknya. dengar cerita si talam tu lobos pn. lobos tu apa?? sila bukak kamus muda-mudi era2012. hahaha. tp yg tk tahan, blh plak sok suci, bajet tabah, siap bagi nasihat ala2 ustazah gitu. alahaii. malu lh. org yg tk tahu siapa kau sebenar, blh lh kau bajet dpn dorg sok lemah lembut, berbudi bahasa. dpn ak kau nk sok bagus? ok blh pergi mam lh kau.

bagi aku, entry ni terlalu kurang ajar. yes i know! ni lh akibatnya bila tahap kesabaran seseorang dicabar. kau buat ak mcm manusia tkde perasaan. kau cabar sifat lemah ak yg hanya tahu menangis. menangis. n menangis. ak tk pernah kacau life org. ak tk pnh berkasar dgn org. ak cuba jaga setiap ucapan yg keluar dr mulut ak. ak jaga tertib aku sbg wanita. tp kau btl2 mncabar ak n tahniah, kau berjaya ubah ak jadi lbh BAIK mcm sekarang.

kau sakit hati? nk report pd dia? silakn dgn segala hormat betina hipokrit. dulu ak cuba mnjaga semua hati, tp hati ak sndri ak abaikan. bersabar lh konon kn. tp skg ak sedar, dpt ape dgn bersabar? lagi ak sabar, lg ak diam, bertambah ak dipajak. mcm alas kaki. sekarang bila ak bersuara, agak berbau longkang kn ? kau nk naik angin? ohh silakan. tp sebusuk2 longkang, busuk lg kau manusia plastik. ak jijik dgn kau.

utk kau si talam, sory lh ak blm boleh memaafkan. apa yg kau buat terlalu kejam. tp ak tahu allah maha adil. ak bersumpah, hidup kau tk kn bahagia. tk terbayar air mata ak yg kau dh jatuhkn. terima kasih byk2. ak tk minta hidup kau sensara, tp ak cuma berharap kau akan rasa apa ak rasa. sakit. perit utk trima kenyataan. kau rosakkn dia yg ak jaga slama ni. kau tarik dia kelembah hina sama mcm kau. kau hancurkn semua impian ak. ak nk kau tahu, kau lh manusia plg kotor, ak harap kau cpt lh berubah.

ak simpati pd kedua org tua kau. sgt malang nasib dorg. kau budak kg yg murah, sedut semua kejutan budaya bila sampai bandar. kesian kan kau. ak btl2 simpati. malang nasib kau. ak rasa selepas ni nasib kau akan lebih malang, kau umpama sampah yg dipijak n ditendang je lepas ni. yes, ak harap kau akan begitu. SELAMANYA! itu sumpah ak utk kau. ingt lh sampai mati. selamat menjalani kehidupan yg 'indah'. oneday kalau kau menangis, sakit, perit terima hakikat hidup kau, ingt lh nma ak. ak tahu siapa lh ak ni utk tk memaafkan org, tp hati ak tekad kemaafan dari ak smpai keakhir hayat yg kau tk kan dapat.

Wednesday, December 5, 2012

back to reality

assalamualaikum

cuti sem terus berjalan. opss! sory. bkn berjalan. tp BERLARI. gila sekejap rasa nikmat cuti. hari ni dh 5dis. gila! smue gila. tk terasa masa terbazir mcm tu je. dlm masa seminggu lbh dh ak bercuti, mcm2 yg jadi. dr yg dijangka, sehingga perkara2 yg tk dijangka berlaku. hadapi smue masalah tu smpai diri ak sendiri terabai. bayangkan lh.

baru sekarang ak terfikir. nikmat n syukurnya kebahagiaan dulu. srius, ak rindu kehidupan yg dulu. so korang yg still rasa nikmat bahagia, bersyukur lh sblm terlambat. HAPPINESS! sebenarnya happiness is something that i have been thinking a lot about, asking the questions pd diri sendiri!




What makes me happy now and what is going to make me happy in the future?
 This quote really slapped me back to reality :'(

bila duduk termenung. fikir balik btl2. i’ve been thinking about this whole being happy thing, and i feel like people get lost when they think of happiness as a destination.

baru ak sedar we’re always thinking that someday we’ll be happy n we’ll get that car or that job or that person in our lives mcm kawan2 yg slalu ada utk kita, boypren yg sweet smpai ko lupa dunia. tp tu ke yg korg fikir that’ll fix everything dlm hidup? semua tu salah. gila3 salah ! happiness is a mood, and it’s a condition. not a destination. it’s like being tired or hungry. it’s not permanent. it comes and goes, and that’s okay. and i feel like if people thought of it that way, they’d find happiness more often lh bagi ak.




sekarang, diana yg dulu bg ak perlu diperbaiki. terlalu byk kekurangan n diana dulu terlalu mnyusahkan ibu bapa! cukup lh dgn rasa slesa sblm ni. syukur alhamdulillah utk kehidupan yg slesa masa lalu. sekarang ak kena belajar hidup berdikari mncari kabahagiaan. hati mak abah yg tgh hancur skg ni, perlu dipulihkan. myb dgn kejayaan ak. doakan lh.


 that's all
bye 

Thursday, October 18, 2012

Wanita Ini Samakan Pakaian Wanita Muslim Dengan Kostum Batman.

assalamualaikum.

Wanita Ini Samakan Pakaian Wanita Muslim Dengan Kostum Batman -Sebuah majalah di AS baru-baru ini menerbitkan sebuah tulisan yang dianggap menyinggung perasaan wanita muslim. Cerita yang dimuat di majalah Vice tersebut menceritakan pengalaman wakil editor fashion, yang bernama Annette Lamothe-Ramos, yang memakai niqab (pakaian wanita muslim + cadar) selama satu hari dan berkeliling kota New York.




Dalam tulisannya, Annette yang menyebut pakaian yang ia kenakan dengan nama burqa (padahal seharusnya niqab), menceritakan bahwa ketika ia mengenakan niqab dan berjalan-jalan, banyak orang yang ketakutan pada dirinya. Ia pun menyatakan bahkan anjing peliharaannya pun takut ketika ia mengenakan niqab.


Hal yang paling menyinggung ialah ketika Annette merasa dirinya mirip dengan Batman kerana memakai niqab. Ia juga menceritakan bagaimana pakaian tersebut membuat dirinya berkeringat sangat banyak. Annette menyatakan bahawa salah satu nilai kegunaan memakai niqab ialah tak perlu lagi memakai payung jika hari turun hujan.




Tentu saja tulisan yang di post di website dan di majalah ini mendapat komen beragam dari para pembacanya. Kebanyakan komentar menyatakan bahwa tulisan Annette sangat menyinggung dan melukai hati wanita muslim. Annette juga disebut sebagai orang yang tak sensitif dan tak memiliki perasaan kerana seenaknya membandingkan pakaian kehormatan wanita muslim dengan kostum superhero.

Namun dalam akhir tulisannya, Annette juga menyatakan bahawa dari eksperimennya, ia belajar untuk lebih menghargai wanita yang memakai niqab dan burqa. 

Saturday, October 13, 2012

kami empat sekawan

assalamualaikum..

14/10/12. rasanya dh blh buat persediaan utk ucap bbye 2012. pejam celik. pejam celik, sedar-sedar dh nk habis tahun. hujung tahun sinonim dgn ? EXAM lh kawan. hujung tahun bermakna nyawa student pn ibarat teloq di hujung tanduk. wa selembar kertas nota pn tk jeling lg tahukk!

tempoh posting pn dh tggal takat-takat sekentot je. sebulan je lg kami merempat kt bumi manjung ni. tk smpai hati plak. haishh! mls lh bygkan saat nk pisah nti. mesti berbaldi hingus melimpah keluar. airmata plak bertempayan punya lh. untung-untung blh sedekah kt sultan  mahmud utk buat hantaran meminang puteri gunung ledang. *ok,stop mngarut -,- byk gileww kenangan kt hospital tu. 


kerenah kami empat sekawan *sorg lg part time tukang gambar. kami sgt sakai, kesakaiankami aku cuba abadikan dlm gambar. tp tk smue lh aku 'upmuat' k. malas lh. almaklum hari mggu. wa nk santai. hupdet ni pn akibat kebusanan. yg aku upload ni myb about 0.03% dari kenakalan kami. amat sakai  bukan ! next entry myb wa letak gambar posting kt sini byk-byk. orett ? nahh. tgk sikit dulu. aksi langsuir dlm toilet. berdekahh-dekahh ketawa tk ingat diri. 

cik sabahan, cik kedah, cik lengorr.

hoi! wa nk korg snyum tunjuk gigi ok? 1..2..3 !!
sepatutnya waktu tersebot adalah waktu bekerja dgn melayan kerenah para pesakit. tp kami dgn rasa pnuh TIDAK bertanggungjwb bermain di dlm tandehh! selepas puas ketawa. kami main seaweed ! letak kt gigi untuk sentuhan lbh cantik ala2 opah ganyam. 
seaweed sedap dimakan. seronok dimain.

lalala. jp lg mampuihh kne ketok sbb wa taruk gambar ni.

ni sapa ? haishh buruk beno.

nenek dua negeri. peghokk. kedah

sapa nk semolot ? haha. come to opah !

 sblm wa kata cerita bodoh ni tammat, lu smua kne janji dgn wa. ini RAHSIA kita orett? klu orett, celet ibu jari sikit ! orett ! 
-tammat-

Saturday, September 22, 2012

ape yang wanita inginkan dari lelaki.

assalamualaikum

lama tiggal blog ni. bkn tk rindu nk mngupdate. cuma masa tk nk kesian kt aku walau sikit pn. sadis. selepas berbulan2 tk mngapdate, mcm2 dh aku lalui. manis, tawar, masin, pahit smue ada. 

mstilh kenangan pahit yg kita sntiasa ingt kn? tiba2 teringat pesan seseorang. katanya, jika kita sygkn seseorg, jgn lh terlalu percaya n meletakkn harapan yg terlalu tggi. sbb takut bila kepercayaan 'tercabul' kita akan jatuh tersungkur. so besederhana je lh. 

dlm cinta perempuan tk inginkn lbh pn dari lelaki. kami tk mntak duit berkoyan2. kami tk mntak ditaja pape bek mkn, minum or pakai. melainkan bila kami mnjadi yg sah utk anda kelak. itu wajib lh. tp kami tk mntk byk. kami tahu kemampuan lelaki yg diutus utk kami. jika secupak, tkkn lh kami akan mntk segantang.

bg perempuan yg plg penting adalah :


1. Beramal soleh
Perempuan mahukan seorang lelaki yang beramal soleh. Mereka mahukan lelaki yang tahu menjaga Rukun Islam, menunaikan solat lima waktu sehari semalam, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan zakat, dan sentiasa menjaga batas-batas pergaulan di antara lelaki dan perempuan. Mereka juga mahukan lelaki tersebut tidak melakukan perkara-perkara yang diharamkan dalam Islam.

2. Bertolak ansur

Perempuan juga inginkan lelaki yang tahu bertolak ansur. Ada sesetengah lelaki yang tidak ambil peduli langsung perasaan pasangan mereka. Apa yang mereka tahu, perempuan perlu ikut cakap suami. Jangan cakap banyak. Tetapi itulah kesilapan yang sering berlaku. Mereka tidak mahu bertolak ansur dan mendengar pendapat dan cadangan dari perempuan.

3. Ikhlas

Seorang lelaki perlulah iklas dalam perhubungan mereka. Janganlah mereka rasa diri mereka terpaksa untuk menyayangi seseorang. Untuk memastikan sesebuah perhubungan itu kekal, seseorang lelaki itu haruslah mempunyai niat hati yang ikhlas untuk berkawan, berkenalan, dan berkahwin dengan perempuan yang ingin dikahwini.


4. Ingin dimanja

Perempuan mahukan lelaki yang pandai memanjakan diri mereka. Anda pun tahu bahawa perempuan ini memang mempunyai perwatakan yang manja. Oleh itu mereka sangat suka jika anda dapat memanjakan diri mereka dengan cara anda tersendiri.

5.Kasih sayang

Apa maknanya cinta tanpa adanya kasih dan sayang. Perempuan akan merasakan dirinya berada dalam hati seorang lelaki apabila lelaki dapat memberikan kasih sayang dan menyayangi mereka dengan sepenuh hati.

 6. Kejujuran

Jujurlah dalam berpasangan. Ianya adalah sangat penting dan sangat dititik beratkan oleh perempuan. Hati perempuan akan remuk apabila lelaki yang mereka sayangi mempunyai perempuan lain di belakang mereka.

7. Kepercayaan

Perempuan inginkan kepercayaan dari seorang lelaki. Mereka tidak mahu lelaki berprasangka buruk dan fikir yang bukan-bukan tentang dirinya. Berikan kepercayaan kepada pasangan anda agar si dia dapat memberikan kepercayaan pula kepada anda.

8. Kesetiaan

Apa gunanya jujur kalau tidak setia. Anda perlu setia dengan pasangan anda. Tak usahlah mencari yang lain melainkan anda melepaskan dulu pasangan anda yang sedia ada. Lebih baik menjaga hati mereka dengan baik daripada menyakitinya dengan kecurangan anda.

9. Lemah lembut

Perempuan merupakan insan yang penuh lemah lembut. Mereka tidak suka apabila lelaki mengasari diri mereka. Apabila anda bercakap, bercakaplah dengan lemah lembut dan romantik. Kami percaya si dia pasti terpikat dengan kelembutan layanan anda pada dirinya.

10. Memahami

Sering berlaku pergaduhan disebabkan perselisihan faham. Perempuan maksudkan yang lain, tetapi anda menganggap yang lain. Anda perlu faham dengan jelas apakah yang mereka inginkan dari anda. Apabila mereka merungut, tidak bermaksud si dia menyalahkan diri anda. Tetapi si dia ingankan anda mendengar luahan hatinya.

11. Memimpin
Seorang lelaki perlu pandai memimpin. Setelah berkeluarga, lelakilah yang akan memimpin keluarga tersebut. Jika anda tidak pandai memimpin pasangan anda, siapa lagi yang dapat si dia berikan kepercayaan untuk memimpinnya ke syurga Allah?

12. Mempunyai pekerjaan

Bukan bermaksud perempuan adalah insan yang materialistik. Tetapi mereka inginkan kepastian dalam hidup mereka. Mereka mahukan lelaki yang mempunyai pekerjaan supaya mereka dapat bergantung harap dan mempunyai makan dan minum yang mencukupi seperti ketika si dia dijaga oleh bapanya sebelum diijab kabulkan dengan anda.

 13. Perhatian

Yang seterusnya, perempuan inginkan perhatian dari anda. Apabila mereka mula bercakap, mereka inginkan anda mendengar apa yang mereka katakan. Mereka mahukan anda memberikan perhatian sepenuhnya kerana mereka hanya dapat meluahkan perasaan dan terlepas dari kesedihan apabila anda dapat mendengar luahan hati mereka dengan teliti

14. Perlindungan

Perempuan adalah insan yang lemah. Mereka tidak kuat dan mereka memerlukan pertolongan dan perlindungan dari anda. Sebagai seorang lelaki, anda haruslah menjaga dan melindungi pasangan anda daripada sebarang bahaya, ancaman dan memberikan tempat tinggal untuk si dia berteduh dan berlindung.

15. Rajin

Apabila sudah berkahwin nanti, jangan hanya membiarkan isteri anda melakukan segala kerja rumah. Jadilah seorang suami yang rajin dengan bersama-sama membantu dan menolong si dia dalam mengemas rumah, menyiram pokok bunga, basuh pinggan mangkuk, dan sebagainya. Mereka sangat suka apabila mempunyai seorang lelaki yang rajin membantu mereka membuat kerja-kerja harian di rumah.

16. Romantik

Dan akhir sekali, perempuan inginkan lelaki yang romantik. Mereka sukakan lelaki yang pandai mengambil hati mereka seperti membuat kejutan pada hari ulang tahun perkahwinan, ulang tahun kelahiran atau pada hari-hari yang anda rasakan perlu. Dan perempuan sukakan hadiah. Apa kata anda berikan si dia hadiah sempena ulang tahun kelahiran si dia nanti.

faham ? okbai.

aku pergi utk kau



AKU YANG TERSAKITI

Pernahkah kau merasa
Jarak antara kita
Kini semakin terasa
Setelah kau kenal dia
Aku tiada percaya
Teganya kau putuskan
Indahnya cinta kita
Yang tak ingin ku akhiri
Kau pergi tinggalkanku
Tak pernahkah kau sadari
Akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia
Memang tak 'kan mudah
Bagiku 'tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia
Tak pernahkah kau sadari
Akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia... dia...
Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia

                                                                  
                                                - judika -

Tuesday, July 10, 2012

sahabat

assalamualaikum.

cuti berbaki 8hari je lg. kwn2 ada jgk yg sibuk tnya yana buat ape je kt rumah ? jwpn nya ?

yana mghabiskan masa dgn kwn2 yana dkt rumah lh. mcm2 aktiviti blh buat. main kejar2. main sesi meluahkan perasaan. mcm2 lg lh. yg pling best, sesi mncari K U T U ! hahaha.

ada yg tnya tk bosan ke ? sesungguhnya jwpn yana. T I D A K. sikit pun tk bosan main dgn dorang. best. :) nk tgk kwn2 yana ? ramai tau. jp2 :)


kura-kura comel yana ada 12 ekor

nama beliau maktam. beliau sdg memandikan anak.

beliau umi. memg agak kurang hajar kan. :)
bagun pg msti kena uruskan mereka. almaklum kawen muda. mnyusukan anak pun tk tahu. hatoii.
beliau jamal. ada gf nama azura tp dh mati excdnt. haha
beliau plg nakal dlm rumah !

beliau makan salad.
beliau senja. bela tp takut nk sentuh.


beliau kembang. nakal. byk parut kenangan pd sy yg dihadiahkan beliau. terima kasih lh ea. cantik parut nie.

umi, comby, cauky, n dayang.

budak gemok yg dh tua.

jamal.



mimie.


beliau tam. manja. suka tidur atas riba kalau org  belai bdan dia.

jumpa tepi rumah. kesian :'(


kena marah sbb pipi kotor. pastu tunduk buat muka. geram je.

kan dah cakap. beliau suka tido atas riba.

budak nakal lapa.

dh kenyang, tido !

 nie je lh gambar sahabat yana yg mampu yana upload. tk larat byk sgt. gambar mandi mereka pun ada. tp atas nasihat, tk baik mngaibkan sesama sahabat, gambar tersebut tidak dimuat naik. hahaha. ok sekian. wassalamu :)


Sunday, July 8, 2012

Alhamdulillah.


assalamualaikum.

alhamdulillah. setiap sesuatu yg diminta, dimakbulkan. setiap sesuatu berpasangan. sedih, gembira. sayang, benci. cantik, hodoh. semua tu ada hikmah.

Allah sygkn hambanya. yana tahu. yana bersyukur. hampir semua doa hambanya, allah dengar. setiap org naif dan tk sempurna. cuma aspek je yg berbeza. yana sndiri pun byk kekurangan.

 ape yg yana mntak setiap kali habis solat ?
  1. allah ampunkan dosa yana
  2. allah ampunkan dosa kedua ibubapa yana
  3. allah mmberi kesihatan kepada yana n keluarga
  4. allah mnjadikan kami adik beradik anak yg soleh dan solehah
  5. allah jgn pernah lepas yana. bimbing lh yana
  6. permudahkan urusan dunia
  7. amin. *perkenankan lh.
terlalu byk klu nk disenaraikan. air mata tk prnah kering bila mnghadapnya. yana tahu byk dosa yana. terasa kerdil sgt diri ni. semua yg kita kejar adalah dunia sampai lupa ape yg kekal sebenarnya.


dlm dunia ada ke manusia yg nk mnjadi teruk, jahat, jijik, keji, hina, biadap, kurang ajar ? ada ke? lahirnya kita, smua mngharapkan kesempurnaan kn, lg2 mak ayah kita. mereka nk anak2 mnjadi anak yg soleh n solehah.

alamdulillah. allah beri mimpi. seorang adam mmberi nasihat kpd yana utk mndelete semua gambar di facebook
katanya "knp perlu menunjukkan susuk tubuh kpd yg bkn muhrim. tlg lh buang. tkde kpentingan. yg rugi siapa? kita kn. org melihat yg indah dari kita sedangkan itu bukan hak mereka. dan kita mndapat ape? hanya D O S A ! " dlm mmpi tu, yana berdegil. yana tknk buang gambar di facebook. :'(

cara allah mngingatkan yana utk solat selaina azan ?
allah mencetuskan perasaan bosan dihati yana walaupun pd waktu yana sdg ketawa. pelik ? tp itu kenyataan. tgh sibuk ketawa atau pada ketika mustahil manusia akan bosan, tiba2 hati yana akan terdetik rasa bosan yg teramat sgt. dan bila tgk jam kt tgn, waktu itu pasti tlh masuk waktu solat rupanya. dan dlm kepala yana mcm tlh di set, if bosan pg lh DATING ! dating dgn allah adalah perkara yg sgt indah rupanya. subhanallah.

cara allah beri keistimewaan berwuduk pd yana ?
jerawat memg sakit kn ? lg2 dlm hidung. pnh rasa tk ? hehe. tp bila yana ambik wuduk utk solat maghrib. n selepas solat. aikk ? mana jerawat aku? picit2 hidung, tk sakit dh. hah? yana pn jadi pelik seketika n cerita pd kawan. jwpn kawan "hah. tk nmpak lg ke ? " ak hanya mmpu snyum n blah cpt2 dari situ :)

setiap org ingin berubah n nk yg terbaik utk diri nya. cuma diri sendiri, waktu, n persekitaran je mngizinkan atau tidak. bila hati dh terbukak, insyaalah tkde penghalang serta alasan lg. doakan lh. ok ? amin

that's all
bye
terimakasih baca.

Wednesday, July 4, 2012

sahabat sejati

assalamualaikum

sahabat sejati memotong kuku sahabat nya.

sahabat zaman sekarag nie memg ramai n mudah kita cari. kat fb belambak kn.berguni2 kawan merangkap sahabat. tp msih adakah sahabat sejati.?

Sahabat sejati bg yana sesorang yang bole mendengar saat suka or duka and sahabat sejati itu rela berkorban apa saja yang dimilikinya untuk seorang sahabat. walaupun dengan hanye mengorbankn masa nye pn dh cukup memadai. wujud kah beliau tu?
bg yana sahabat sejati adalah seorang yang boleh dipercaya dan saling bertukar pendapat dan sesorang yang saling memberi dan tidak pernah mengharapkan imbalan papepn. keikhlasan tue kn penting. n yana pn akan begitu sekiranya beliau begitu. malah yana akan 100x ganda lebih :)
Sebaliknya, seorang sahabat adalah seseorang yg kita cintai.. Bukan cinta seperti dikatakan 'jatuh cinta' pd dia, maksud yana kita akan ambek berat pasal orang tu, n always memikirkannya ketika mereka tidak ada.
bila org tu dh up sikit dari carta,dari kawan mnjadi sahabat sejati, kita akan slalu ingtkan dia lg2 bila kita melihat sesuatu yang mungkin beliau sukai, dan  itu karana kita sgt2 mengenali mereka dengan baik.

 
ciri2 sahabat sejati

1. Mereka adalah seseorg yg ada dlm kepala kita 24/7
2. Mereka adalah seseorang yg kita rasa tenang bila ada bersama. ececeh.
3. Mereka adalah seseorg yang akan call utk btnya kabar.


sahabat sejati akan mmbuat kita mnjadi kuat sbb kita tahu bahwa jika kita memiliki masalah, mereka akan bersedia mendengar.Mereka adalah orang-orang yang tidak akan mentertawakan ataupun menyakiti kita,
dan jika mereka benar-benar menyakiti kita, mereka akan berusaha keras untuk memperbaikinya. sahabat sejati adalah seseorg yang kita cintai dengan sadar ataupun tidak.
sahabat sejati adalah dia yang menangis ketika kita hendak berpisah dgn nya dan seseorang yang menangis bila kita jauh dari dia.
sahabat sejati adalah seseorang yg yg mmbuat kita tk perlu berfikir panjang utk memeluk nya, n kita tak akan berpikir berapa lama memeluk dan siapa yang harus terlebih dahulu mengakhiri.
Mungkin mereka yg kita katakan sahabat sejati itu adalah orang yang memegang cincin pernikahan kita, atau orang yang menghantarkan / mengiringi kita pada waktu pernikahan kita, atau mungkin dialah orang yang kita nikahi !

yana percaya, setiap org ada sahabat sejati kn ? kebiasaanya kita mnganggap sahabat sejati adalah org segolongan dgn kita, contoh, perempuan dgn perempuan. n lelaki bersahabat dgn lelaki. tp walau berlainan jantina skalipun, tk mustahail beliau blh mnjadi sahabat sejati kita kn. jgn kolot sgt :)

alhamdulillah. syukur kpd Nya kerana telah menemukan yana dgn sahabat sejati seawal usia 17thn. insyaallah 11julai nie, genap 3thn persahabatan kami. moga kekal selamanya. amin .

that's all
salam
^_^